2010. január 20., szerda

Adóelőleg-nyilatkozatok a 2010. évre

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: szja‑törvény) 2010. január 1-jétől hatályos rendelkezései szerint az állami adóhatóság nem rendszeresít adóelőleg‑nyilatkozatokat. Ezért az adóelőleg-nyilatkozatok bármilyen formában megtehetőek.

Ugyanakkor a törvényi kötelezettségek teljesítéséhez nyújtott segítségképpen és iránymutatásként az állami adóhatóság az alábbi adóelőleg‑nyilatkozat mintákat készítette el. A nyilatkozat minták tehát nem kötelezően alkalmazandóak, illetve mind tartalmukban, mind formájukban - a nyilatkozatot tévő magánszemély, illetve a kifizető, a munkáltató által - szabadon módosíthatóak.

Amennyiben Ön kifizetőként, munkáltatóként az adóhatóság által elkészített adóelőleg-nyilatkozat mintákat használja fel, javasoljuk, hogy nyilatkozatoknak csak azon részeit vegye át, amelyek a nyilatkozatot tevő magánszemély adókötelezettsége szempontjából relevánsak. Többnyire felesleges például, hogy az adóelőleg‑megállapítás módjára vonatkozó nyilatkozat mintája tartalmazza a végkielégítés adóévek közötti megosztásával kapcsolatos nyilatkozatot.

Szintén megállapítható, hogy a munkaviszonyban foglalkoztatott magánszemélyek az adóelőleg meghatározása során figyelembe vehető költségekről szóló nyilatkozatban jellemzően csak a nem önálló tevékenységgel összefüggésben felmerült költségekről nyilatkozhatnak. Ezért javasoljuk, hogy például ha a magánszemély végkielégítésben nem részesül, vagy önálló tevékenységből származó bevételt nem szerez, akkor a magánszemély részére átadott nyilatkozatok mintáiból törölje a végkielégítésre, illetve az önálló tevékenységgel összefüggésben felmerült költségekre vonatkozó részt.

Az szja-törvény azt sem írja elő, hogy az adóelőleg-nyilatkozatokat az APEH által ajánlott módon kellene strukturálni. Ezért természetesen Önnek arra is van lehetősége, hogy az alábbiakban külön-külön ajánlott adóelőleg-nyilatkozatokból az adott magánszemély esetében szükséges megfelelő elemeket egy nyilatkozatba foglalja. Így például az adójóváírásról és a személyi kedvezményről szóló adóelőleg-nyilatkozat akár egy nyilatkozatba is foglalható.

Felhívjuk szíves figyelmét arra, hogy az szja-törvény új előírása kötelezi a kifizetőt, a munkáltatót arra, hogy a kifizetést megelőzően tájékoztassa a magánszemélyt az adóelőleg-nyilatkozat megtételének lehetőségéről, valamint a nyilatkozat megtételének vagy mellőzésének adójogi következményeiről.

2 megjegyzés:

  1. Munkavállalónak kell írásban nyilatkoznia ,hogy
    kéri-e vagy sem a munkáltatói adómegállapítást?
    Nem találom a törvényben viszont több helyen olvastam ,hogy szükséges.

    VálaszTörlés
  2. A magánszemély 2010. január 31-éig írásban nyilatkozhat a munkáltatójának, társas vállalkozásának és kérheti, hogy a 2009. évi személyi jövedelemadóját a munkáltatója, társasága állapítsa meg és számolja el a különbözetet (09NY29 jelű nyilatkozat).

    Ha a magánszemély nem kéri a munkáltatói adómegállapítást, erről is nyilatkoznia kell (09NY30 jelű nyilatkozat).

    Ha a munkáltató nem ajánlja fel dolgozói részére a munkáltatói elszámolás választásának lehetőségét, erről és az egyszerűsített bevallás benyújtásának választhatóságáról időben tájékoztatnia kell a magánszemélyt.

    Forrás: http://www.apeh.hu

    VálaszTörlés