2010. február 5., péntek

Illetékmérték változások

A 2010. január 1. napja után illetékkiszabásra bejelentett visszterhes vagyonszerzési ügyekben az illetékek mértéke csökken.

Lakástulajdon szerzése után a visszterhes vagyonátruházási illeték mértéke – lakásonként – 4 millió forintig 2%, a forgalmi érték ezt meghaladó összege után 4% lesz. A lakástulajdon szerzésére vonatkozó további szabályok, az illetékmentességek, illetékkedvezmények nem változnak.

Változik a visszterhes vagyonátruházási illeték általános mértéke is, amely 4% lesz a megszerzett vagyon terhekkel nem csökkentett forgalmi értéke után. Lakástulajdonnak nem minősülő ingatlan, illetve belföldi ingatlanvagyonnal rendelkező társaságban fennálló vagyoni betét megszerzése esetén ingatlanonként 1 milliárd forintig 4%, a forgalmi érték ezt meghaladó része után 2%, de ingatlanonként legfeljebb 200 millió forint lesz az illeték. Az ilyen ingatlan résztulajdonának, illetve a hozzá kapcsolódó vagyoni értékű jognak, továbbá a vagyoni értékű joggal terhelt szerzés esetén az 1 milliárd forintot és a 200 millió forintot is a megszerzett tulajdoni hányad, illetve a vagyoni értékű jog számított értékének arányában kell figyelembe venni.

Forrás: http://www.apeh.hu/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése