2010. február 2., kedd

A vagyonadó az Alkotmánybíróság döntése után

Az Alkotmánybíróság 2010. január 26-i határozatával eltörölte az egyes nagy értékű vagyontárgyakat terhelő adóról szóló 2009. évi LXXVIII. törvény (Nért.) lakóingatlanokra vonatkozó részét.

Az Alkotmánybíróság indoklásában kifejtette, hogy az ingatlanok Nért. Szerint meghatározott forgalmi értéke bizonytalan, ezért az adóalanyok önhibájukon kívül nem tudnak megfelelni annak a követelménynek, hogy az ingatlanok forgalmi értékét megállapítsák. Ráadásul a törvény az adóhatóságnak széles körű szankcionálási jogkört biztosít, így a forgalmi érték meghatározásáért egyoldalúan az adózókra terheli a felelősséget. Ezért az Alkotmánybíróság szerint a Nért. Lakóingatlanokra vonatkozó rendelkezései jogbizonytalanságot teremtenek, és ezért sértik az alkotmányt. A törvény alapján azonban továbbra is adókötelezettség alá esnek a nagy teljesítményű személygépkocsik, vízi és légi járművek (adóköteles nagy értékű vagyontárgyak) tulajdonosai.


Az adóköteles nagy értékű vagyontárgyakat terhelő adó alanya az a személy vagy szervezet, akinek (amelynek) az adott vagyontárgy az év első napján a tulajdonában van. Az adó alapja a személygépkocsik esetében a gépkocsi teljesítménye (kW-ban kifejezve), vízi járművek esetében a vitorlafelület nagysága vagy a főgép teljesítménye, légi járművek esetében a légi jármű legnagyobb felszálló tömege. Az adókötelezettség alá eső nagy értékű vagyontárgyakról a magánszemély adóalanyoknak a személyi jövedelemadó bevallással együtt, a 0953-1042 számú nyomtatványon kell bevallást tenniük. Ha a magánszemély személyi jövedelemadó bevallásra nem kötelezett, vagy bevallását a munkáltatója készíti el, akkor Nért. szerinti bevallását önállóan, a 1042-es nyomtatványon kell beadnia. A bevallás határideje az egyéni vállalkozó vagy az áfa fizetésére kötelezett magánszemélyek esetében 2010. február 25., minden más esetben 2010. május 20.


A nem magánszemély adóbevallásra kötelezett adóalanyok közül a társasági adóalany adózóknak, illetve a számviteli törvény hatálya alá tartozó eva adóalanyoknak a bevallást 2010. május 31-ig a társasági adó, illetve az eva bevallással együtt kell a 1042-es nyomtatványon benyújtani. Az eltérő üzleti éves társasági adó alanyoknak a 1042-es bevallást 2010. május 31-ig kell önállóan benyújtaniuk. A számviteli törvény hatálya alá nem tartozó eva alanyoknak a bevallási határidő 2010. február 25. Amennyiben a nem magánszemély adózó társasági adó vagy eva bevallásra nem kötelezett, akkor adóbevallását önállóan kell benyújtania a 1042-es nyomtatványon 2010. május 20-ig.


Az adóköteles nagy értékű vagyontárgyak után az adót két egyenlő részletben kell megfizetni. Az első részlet befizetésének határideje az adóbevallás benyújtásának határideje, a második részlet befizetésének határideje az adott év szeptember 30-a.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése