2009. december 15., kedd

Alkotmányellenes a családi pótlék adóztatása

Alkotmányellenesnek nyilvánította a családi pótlék adózásnál való figyelembe vételét előíró rendelkezéseket, és visszamenőleges hatállyal megsemmisítette őket az Alkotmánybíróság (Ab) 2009. december 15-i határozatában. A kormányszóvivő szerint a költségvetési hiánycélt a döntés nem érinti.

A testület közleménye szerint az a szabály, amely a családi pótlék felett rendelkezési jogot nem szerző szülőnél is jövedelemnek tekinti a családi pótlék felét, sérti az arányos közteherviselés elvét, mert ténylegesen nem megszerzett jövedelem adózására vonatkozik.

Az Ab megállapította ugyanakkor, hogy a házastársak valamennyi jövedelmének összeszámítása és az összes jövedelmük fele-fele arányban történő adóztatása önmagában nem volna alkotmányellenes. A döntés értelmében a családi pótlék címén megszerzett bevételből nem kell jövedelmet megállapítani.

Az Ab döntését az előzte meg, hogy a személyi jövedelemadó törvény szeptembertől hatályos rendelkezései szerint a gyermeket együtt nevelő szülők adóalapjába bele kell számítani a családi pótlék összegének felét-felét - függetlenül attól, hogy a családi pótlékot melyik szülő kapja. Az Alkotmánybíróság indoklása szerint az a szabály, amely jövedelemnek tekinti a családi pótlék felét annál a szülőnél is, akinek nem folyósítja a juttatást az állam, sérti az arányos közteherviselés elvét. Ugyanis ténylegesen nem megszerzett jövedelem adózására vonatkozik.

Az Ab azt is megállapította, hogy a családi pótlék bevonása az adóalapba sérti a teljesítőképesség szerinti adózás elvét. A most alkotmányellenessé nyilvánított rendelkezések ugyanis azt eredményezhették volna, hogy minél több gyerekről gondoskodik a szülő, jövedelméből annál több adót fizetne.


Forrás: http://www.origo.hu/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése