2009. december 30., szerda

Küszöbön a vagyonadó

Két nap és hatályba lép a vagyonadóról szóló, még június 29-én elfogadott törvény. E szerint a 30 millió forintnál magasabb értékű lakóingatlanok kivétel nélkül adókötelesek lesznek, ám e limit alatt is szép számmal akad majd olyan ház, lakás vagy üdülő, amely után le kell róni a 0,25 és 0,5 százalék közötti közterhet.
Adómentesség ugyanis csak akkor jár, ha a tulajdonos vagy haszonélvező a lakcímnyilvántartás szerint és ténylegesen is ott lakik a 30 millió forintot el nem érő lakóingatlanában. Szintén mentesség illet meg egy második, maximum 15 millió forintos ingatlant.
Ezek a szabályok már első ránézésre számos dilemmát vetnek fel. Az első tanulság az, hogy a revizorok a jövőben ellenőrizhetik, az adózó ténylegesen benne lakik-e a bevallásában szereplő ingatlanban – hívja fel a figyelmet Vadász Iván, az adótanácsadók egyesületének alelnöke. Ennek keretében pedig biztosan gondot fordítanak az adóalap, vagyis az ingatlan értékének a megállapítására is.
Ez utóbbi nemcsak az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalnak (APEH), hanem az adózóknak sem egyszerű feladat, a jogszabály ugyanis nem kevesebb, mint háromféle értéket határoz meg. Az egyik a törvény melléklete szerinti átlagos települési árak és korrekciós tényezők figyelembevételével számított összeg, a második pedig az a becsült érték, amelyet az APEH az illeték-nyilvántartás és egyéb rendelkezésére álló adatok alapján állapít meg.
E két értéket hamarosan az adóhatóság honlapján is kiszámíthatjuk. Bár a kalkulátorok tesztüzeme eredetileg november 15-én kezdődött, és december 15-én már élesíteni kellett volna a „gépeket”, azok még mindig nem elérhetők. Bakonyi Ágnes, az APEH szóvivője szerint ennek oka az, hogy tovább kellett finomítani a rendszeren, a két kalkulátor azonban ezen a héten minden bizonnyal üzembe áll.
Igen ám, de a vagyonadót a tényleges forgalmi érték alapján kell befizetni, amely az előző kettőtől akár gyökeresen is eltérhet. Márpedig ha a bevallott és a tényleges érték között tíz százaléknál nagyobb az eltérés, az adóhiány mellett a revizorok bírságot és késedelmi pótlékot is kirónak. E dilemmán a kalkulátor annyiban enyhíthet, hogy amennyiben az adózó az ezáltal „kidobott” becsült forgalmi értéket tünteti fel a bevallásában, az APEH akkor sem szabhat ki bírságot, ha később, az ellenőrzés során esetleg magasabb értéket állapítana meg. A kalkulátor használata egyébként ingyenes lesz, és – Szollár Domokos kormányszóvivő korábbi tájékoztatása szerint – mintegy 5 percet vesz igénybe.
Nem pusztán fakultatív a kalkulátor másik szolgáltatása, a számított forgalmi érték meghatározása sem. Vagyonadó bevallására kötelezett ugyanis az is, akinek a tulajdonában lévő lakóingatlan számított értéke meghaladja a 30 millió, illetve 15 millió forintot – akkor is, ha a forgalmi érték ezt a limitet nem éri el, így ténylegesen nem is kell adót fizetni.
Éppen ezek miatt vetették fel adószakértők, hogy a kalkulátorok igénybevételével az adózók valójában a revizorok „csapdájába” sétálnak bele, hiszen adatot szolgáltatnak a jó eséllyel vagyonadó-kötelezettség alá eső ingatlanokról. Szikora János, az APEH elnöke ugyanakkor többször cáfolta, hogy a lekérdezések során betáplált adatokat ilyen célokra használnák fel.
Miközben az utóbbi hetekben – az okmányirodák beszámolója szerint – sokan igyekeztek lakcímük módosításával optimalizálni adófizetési kötelezettségüket, egyelőre nem érdemes mérget venni arra, hogy az új adónemet ténylegesen be is kell fizetni. A kormányalakításra igencsak esélyes Fidesz ugyanis már többször leszögezte: az első lépések között szüntetik meg a vagyonadót. Ehhez olyannyira ragaszkodnak, hogy Matolcsy György egykori gazdasági miniszter nemrég a költségvetési kockázatok között nevesítette az ebből 2010-re remélt 40 milliárd forintos bevételt. Az adózók számára „esélyt jelent” még az Alkotmánybíróság majdani döntése is, a taláros testülettől ugyanis többen kérték a vagyonadóról szóló szabály felülvizsgálatát. Az AB tájékoztatása szerint döntésük még az első bevallási határidő lejárta, vagyis február 25-e előtt megszületik.

Előnyös lehetőségek
Adókedvezmény
-nagycsaládosok: 15-15 százalékos könnyítés a 3. és minden további gyermek után

Adófelfüggesztés
-a 62. életévüket betöltöttek
-rokkantnyugdíjasok
-rehabilitációs járadékban részesülők
-lakóingatlant örökléssel szerző kiskorúak
-munkanélküliek

Adólevonás
-a bérbeadásból származó bevételből levonható a vagyonadó összege*
-a vagyonadóból levonható az építmény-, idegenforgalmi és kommunális adó*
-a vagyonadóból levonható a 2010. január 1-je után végzett értéknövelő beruházás összegére jutó áfa**

* Csak egyazon ingatlanra vonatkozó bevétel és adókötelezettség esetén.
** Értéknövelő beruházás a lakásgépészet, fűtés, elektromos hálózat számlával igazolt felújítása, cseréje; burkolatok, bútorok, konyhatechnika, festés nem értéknövelő beruházás.
Bevallási határidők:
-február 25. egyéni vállalkozók, evások
-május 20. magánszemélyek
-május 31. társas vállalkozások, egyéb adózók
Befizetési határidők:
-az éves adó első részlete - a bevallás határidejéig
-az éves adó második részlete - szeptember 30-ig
Bevallás elmulasztása esetén a bírság:
-magánszemélyeknél 200.000 Ft
-vállalkozások esetén 500.000 Ft
Adómértékek:
-30 millió Ft-ig 0,25%
-30 és 50 millió Ft közötti rész után 0,35%
-50 millió Ft feletti részre 0,5%
Forrás: http://vg.hu/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése